21. april 2024, Svetogorska bazilika

V nedeljo, 21. aprila 2024 smo v baziliki na Sveti Gori na Svetogorskih Sobotnicah izvedli sakralni koncert, imenovan Svetlice.

Poleg Mešanega pevskega zbora AmorVincit je številna publika prisluhnila tudi izjemnim instrumentalistom, orglam in solo pevkama, ki so dodali pečat nepozabnemu večeru.

Predstavili smo se v dveh delih, na koru in pred oltarjem. Prvi del koncerta, ki ga zaznamujejo korovske pesmi, predstavlja Svetlobo, ki naj nam vedno sveti po poti. Skozi izjemna glasbena dela Komela, Makorja, Rheinberga, Gruberja, Bacha, Vodopivca pa smo poslušalce pred oltarjem zapeljali po reki in poti življenja v varno zatočišče ljubezni in upanja. 

Kaj pomeni SVETLOBA V ŽIVLJENJU ČLOVEKA? 

V življenju človeka je svetloba simbol mnogih pomembnih stvari, in prav tako so dobri ljudje kot svetlice, ki razsvetljujejo pot drugim. Svetloba predstavlja razumevanje, znanje in modrost, ki osvetljuje temo neznanega. Prav tako simbolizira upanje in optimizem, ki v najtemnejših trenutkih razsvetli pot naprej.

Kot svetilnik v noči, dobri ljudje stojijo kot vir navdiha in opore za druge. Njihova dejanja so kot svetlice dobrega, ki osvetljujejo pot tistim, ki se znajdejo v temi. S svojo prijaznostjo, sočutjem in nesebičnostjo razsvetlijo življenja drugih in jim pomagajo, da premagajo težave.

Svetloba in dobri ljudje nas spominjajo, da ni treba obupati, tudi ko je vse videti temno. Ko se zazremo v svetlobo, vidimo možnosti, ki so lahko prej ostale neopažene. Ko srečamo dobrega človeka, začutimo toplino njegove prisotnosti in verjamemo v moč sočutja in ljubezni.

V svetu, ki včasih deluje hladno in brezupno, so svetlice dobrega kot majhni žarki upanja. Skupaj ustvarjamo svetlejši svet, ko se zavzemamo za dobro in se trudimo biti luč drugim v temi.

Naš predsednik Bojan Vuga predstavlja naš nedeljski koncert na Sveti Gori v oddaji Kulturni utrinki na Radiu Ognjišče.

Skip to content