18. 12. 2022 Bazilika Svetogorske Matere Božje

Sveta Gora pri Novi Gorici

Za malokateri praznik bi lahko rekli, da se je tako hitro razširil po svetu kakor božič. Ob praznovanju božiča se je pri vseh narodih nabralo ogromno običajev, verovanj, zgodb, legend, upodobitev in seveda – pesmi. Tudi v naših krajih smo v več kot 1200 letih, odkar praznujemo božič, opletli božično skrivnost s svojimi posebnostmi, običaji in obredi, ki smo jih naslonili deloma na cerkveno bogoslužje, deloma na ljudsko pobožnost, deloma na stara poganska izročila.
Kaj od tega se je še ohranilo, kaj smo skozi čas prevzeli od drugih narodov in kaj je k nam pljusnilo z valom potrošništva? Kakšno sporočilo nosi z lučkami okrašeno božično drevo?

Božični koncert, v katerem se prepletata tradicija in sodobnost. Pevke in pevci Mešani pevski zbor AmorVincit smo predstavili pesmi slovenskega ljudskega izročila. Sodobnejše melodije z božično tematiko pa so zazvenele iz mladih grl Vokalna skupina Oktakord z avstrijske Koroške.

Oktakord

Iz programa:🎄

Adam in Eva, Marija je rožice brala, Kdo trka tu?, Pesem o rojstvu, Ore ti triji  krajave, Ta stara božična pejsen, Božično drevo.

📻

 V daljavi zvonijo božični zvonovi, Lully, Lulla, Lullay, Nočni popotnik, Ščedrik, Mary did you know, White Christmas

Plakat
Skip to content